15e Fanfare Play-in - The Sound of Music

Algemeen | Informatie | Deelnemers | Evaluatieformulier | Youtube video's | Fotoboek

affiche

1. Doel

Met deze play-in willen we in de eerste plaats jonge muzikanten uit Belgisch en Nederlands Limburg een plezierig en leerrijk weekend aanbieden, met leuke en interessante muziek, maar met toch ook voldoende aandacht voor de nodige ontspanning.

Uit ervaring weten we dat koperblazers en saxofonisten in het algemeen en fanfaremuzikanten in het bijzonder op een gewone play-in niet helemaal tot hun recht komen. Op een gewone play-in wordt er namelijk steevast in een harmonie-bezetting gemusiceerd. Wat deze play-in anders en zelfs uniek maakt is dat hij helemaal gericht is op koperblazers, saxofonisten en slagwerkers, en op het promoten van de fanfare als orkestvorm. Behalve saxofoons, worden er dan ook geen houtblazers toegelaten! Er bestaat geen enkel vergelijkbaar evenement in België of Nederland.

2. Datum

De play-in zal in 2018 plaatsvinden op zaterdag 25 en zondag 26 augustus. Het is een tweedaags evenement, waarbij praktisch alle deelnemers in Kessenich zullen blijven overnachten. De Play-in begint op zaterdagmorgen rond 10u, en is op zondagavond rond 22u afgelopen.

3. Locatie

De repetities van de play-in zullen plaatsvinden in Sporthal 'De Dom' aan de Meierstraat in Kessenich, Ontvangst, pauzes, maaltijden en avondactiviteiten vinden plaats in de fanfarezaal ‘De Vriendenkring’, die net langs de sporthal gelegen is. Voor het overnachten, beschikken we over de parochiezaal als grote slaapzaal en de Chiro-lokalen, met verschillende kleinere lokalen. Door elk lokaal aan een ander tijdstip van slapengaan te koppelen, kunnen we alle deelnemers die dat willen, voldoende nachtrust garanderen. Bovendien kunnen we over 2 grote douche-ruimtes in de sporthal beschikken.

Het slotconcert, op zondag om 19u30, vindt dit jaar voor het eerst niet in Kessenich, maar in Cultuurcentrum ‘De Stegel’ in Molenbeersel plaats. Daar kunnen we zowel de muzikanten als het publiek voldoende comfort bieden om van het concert te genieten.

4. Deelnemers

In 2004 hadden we voor onze eerste editie 75 deelnemers. In 2014 werd de maximumcapaciteit bereikt: 135 muzikanten. Daarna liep het deelnemersaantal lichtjes terug, maar gemiddeld zitten we aan ongeveer 100 deelnemers.

De deelnemers zijn allemaal koperblazers, slagwerkers of saxofonisten. Andere houtblazers dan saxofonisten worden niet toegelaten. We richten ons tot muzikanten uit de beide Limburgen, maar uiteraard worden ook deelnemers van (ver) daarbuiten toegelaten. We hebben goede contacten met fanfareorkesten in Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en zelfs Zuid-Holland en deelnemers uit die verenigingen zorgen ervoor dat onze play-in het regionale karakter nog overstijgt.

Bijna alle deelnemers zijn tussen 12 en 35 jaar oud en de gemiddelde leeftijd lag tijdens de jongste edities op 21 jaar.

5. Dirigenten

We werken al jaren samen met grote namen in de wereld van de hafabra-orkesten: onder andere internationaal bekende componisten Bert Appermont & Kevin Houben waren allebei verschillende keren te gast. Ook Ivan Meylemans, die onder meer gastdirecties in het Koninklijk Concertgebouworkest (Amsterdam), de Rotterdam Philharmonic en het Nationaal Orkest van België op zijn palmares heeft, had het Kessenichse play-in orkest al enkele malen onder zijn hoede. In 2018 nemen Dieter Boffé (trompettist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen) en Tom D’Joos (dirigent van het harmonie-orkest van het Noordlimburgs Instituut voor Kunstonderwijs) het dirigeerstokje in handen.

6. Programma

De rode draad is dit jaar het thema ‘The Sound of Music’, wat wil zeggen dat alle muziek, maaltijden, ontspanningsactviteiten en natuurlijk het slotconcert in het teken staan van Oostenrijk, bergen, sneeuw, après-ski en natuurlijk de legendarische film met de familie ‘Von Trap’ uit 1960.

7. Slotconcert

Op zondagavond wordt de play-in afgesloten met een slotconcert, onder de titel ‘The Sound of Music’. Ouders, vrienden, familieleden, muzikanten uit dezelfde vereniging en alle andere geïnteresseerden zijn daarbij welkom. We vragen een beperkte toegangsprijs voor dat concert (€ 7,5). Het concert begint op zondagavond 26 augustus om 19u30. Vanaf 19u gaat de zaal open.

8. Entertainment

De ervaring leert ons dat ook en zelfs vooral datgene wat buiten de repetities gebeurt, bepaalt of een Play-in geslaagd is of niet. Daarom hechten we een enorm belang aan het aanbieden van interessante ontspanningsactiviteiten, die vooral gericht zijn op de groepssfeer. In het verleden hadden we al dans-, zang- en percussie-initiaties, sportwedstrijden, films, een boombal, optredens van pop- en folkgroepen... We speelden een griezelig nachtspel, leerden buksschieten, hielden Highland Games en wereldkampioenschappen ‘Viking Kubb’. Het entertainment-gedeelte zal dit jaar op een even hoog niveau uitgewerkt worden.

9. Kostprijs

Voor het hele weekend betalen deelnemers slechts € 55,- per persoon. Als er uit hetzelfde gezin meerdere personen deelnemen, betalen die € 45,-. Voor dat geld krijgen de deelnemers 2 dagen topmuziek, 3 warme maaltijden, 1 ontbijt en 1 broodjesmaaltijd (met drank tijdens de maaltijden!), een overnachting en een T-shirt voor het slotconcert, dat meteen een mooi aandenken is.

10. NOG VRAGEN?

Coördinatie Fanfare Play-in:
Ruud Hawinkel
Heesakkerstraat 21
3900 Overpelt
fanfareplayin@hotmail.com - 0478/598813