Ertesjieterskapel

Op het einde van de jaren 70 werd de Ertesjieterskapel opgericht door een aantal fanfareleden, waaronder enkelen die ook bij de Benelux-kapel in Thorn speelden. Een hele tijd daarvoor bestond er in Kessenich een gelijkaardige groep, de Boerenhofkapel. Tot 1988 stond de kapel onder de leiding van Pierre Rutten, die niet alleen dirigeerde en musiceerde, maar ook zelf de muziek - arrangementen of eigen composities - schreef.
Het dirigeren zelf werd pierre teveel. Deze taak heeft hij reeds in 1987 overgelaten aan Eric Opsteyn. Daarna onderging de kapel een gedaanteverwisseling. Guido Swelsen nam het dirigeerstokje in handen. Een aantal oudere leden werden afgelost door een groep jongeren. De muziekkeuze werd moderner. Net als zijn voorganger arrangeerde Swelsen een groot deel van de muziek zelf. In het begin van de jaren 90 ging het de kapel voor de wind. Ze beperkte haar activiteiten niet langer tot het traditionele carnavalsgebeuren in Kessenich, maar speelde ook op de prinsenzittingen van onder andere Maaseik, Hamont, Kinrooi en Ophoven. Guido Swelsen zocht echter nieuwe uitdagingen en John Wauben kwam in zijn plaats. Enkele jaren later kreeg de kapel haar eerste vrouwelijke dirigent, Hilde Ubben. Vanaf 1997 kreeg de kapel weer een nieuwe look en sound. Een aantal leden stopte ermee en zeven nieuwelingen werden geïntegreerd. Voor de eerste maal verleende de groep haar medewerking aan de zitting van de Spasbinken in de Limburghal in Genk, waar onder andere ook Luc Steeno en Frans Bauer op de affiche stonden. Ook zorgde de kapel voor sfeer bij verschillende topmatchen van volleybalclub Noliko Maaseik, waaronder de gewonnen bekerfinale van 1999.
De laatste jaren doet de kapel het heel wat rustiger aan... De meeste muzikanten hebben zoveel engagementen bij allerlei muziekverenigingen dat ze nog maar weinig tijd en interesse hebben om allerlei optredens met de Ertesjieterkapel af te werken. De kapel heeft tegenwoordig nog 2 optredens per jaar: tijdens de Prinsenzitting en de Prinsenreceptie van carnavalsvereniging 'De Kèsinger Ertesjieters'.